Almanya’ya öğrenci olarak gelip kalmak

Sıkça karşılaştığımız sorulardan biri olan Almanya’ya öğrenci olarak gelip kalmak, §16 Alman ikamet yasasında (AufenthG) belirtilen şartlara bağlıdır. Buna göre, Almanya’da öğrenimini başarıyla tamamlayan yabancı öğrencilerin öğrenci vizeleri ne kadar uzatılmış olursa olsun iptal edilir. Ancak mezunlar, AufenthG § 16.4’e göre direkt olarak 18 ay iş bulmak için vizelerini uzatabilirler. Vize uzatılıp iş bulunduğunda dikkat edilmesi gereken husus, bulunan branşın üniversite öğrenimiyle paralellik arz etmesi ve iş bulunduğunda, firmada yönetici pozisyonunda bir kişinin çalışma saatlerini ve daha önemlisi, inandırıcı delillerle, ilgili kişi yerine neden Avrupa Birliği vatandaşı olan birinin bu işe alınamadığını açıklayan bir yazısının gerekliliğidir. İş kolu uygun değilse ya da yabancılar dairesi tarafından aynı işi yapacak başka bir Avrupa Birliği vatandaşı olduğu kanaatine varılırsa, yukarıda sözü edilen 18 aylık vize oturuma çevrilmez ve bitiminde Türkiye’ye dönmek zorunda kalınır. İş bulunup yabancılar dairesinin onayıyla §16.4 ile iş bulmak için alınan vize, oturuma çevrildiğinde ise bu, 2 yıl tam gün çalışma sonrası süresiz oturuma çevrilir (§9 Niederlassungserlaubis). Süresiz oturuma sahip kişi, branş gözetilmeksizin istediği işte çalışabilir, Alman vatandaşlığına başvuru yapabilir. Yukarıdaki başvurular için kişinin ilk muhatabı Federal İş Ajansı (Arbeitsamt) değil, yabancılar dairesidir (Ausländerbehörde).

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s