Almanya’ya öğrenci olarak nasıl gelebilirim?

Almanya’ya öğrenci olarak gelmeden önce iki temel soruya cevap bulmamız gerekiyor. Bu sorulardan ilki Almanya’da öğrenim için şart koşulan DSH-2/C2/TD4 seviye Almanca bilgisine sahip olup olmadığımızdır. Dil belgesine sahip olmayanlar şartlı kabul için B1-B2 seviye Almanca bilgisi ibraz ederek başvuru yapacaklardır ve her üniversite şartlı kabul vermemektedir. Cevap vermemiz gereken diğer bir soru ise üniversite öğrenimi boyunca giderlerin kimin tarafından karşılanacağıdır. Öğrenci adaylarından bu nedenle 8.040,- Euro tutarında bloke hesap, vize için şart koşulmuştur. Bloke hesap açamayacak durumdaki adaylar Almanya’daki akraba ya da tanıdıklarından aynı meblağı karşılayan garantör belgesi aldıkları taktirde bu sorunu aşmış olurlar.

Kabul kağıdı (Zulassung) şartları

» Almanya’da birçok üniversite yurtdışından gelen başvuruları ortaklaşa oluşturdukları ve uni-assist olarak adlandırılan, yabancı öğrenciler hizmet dairesi üzerinden alıp, incelemektedir. Belirli bir ücret karşılığında, yurtdışından gelen başvuruların bütün gerekli koşullarını yerine getirip getirmediğini incelemekte ve adaylarla ilgili tüm bilgileri yeni bir bilgisayar sistemine kaydetmektedir. Seçtiğiniz üniversitenin uni-assist uygulamasına dahil olup olmadığını http://www.uni-assist.de/uni-assist-mitglieder.html adlı web sayfasından öğrenebilirsiniz.

» Başvuru formu (standart başvuru formları mevcut olup, bazı üniversitelerin kendi başvuru formları bulunmaktadır)

» Üniversite diploma, transkript, lise diploma yeminli tercümeleri. Uni-assist kriterlerine göre yeminli tercümelerin devlet daireleri tarafından tasdik edilmiş olmasi gerekmektedir. Orjinal belge kopyaları ayrıca Almanya’da vatandaşlık bürolarında tasdiklendiğinde, bu kopyanın önüne eklendiği tercümeler de geçerli olacaktır.

» Neden o üniversitede ve bölümde okumak istediğinize dair motivasyon yazısı

» Dil belgesi: (DSH-2 ya da Türkiye’de birkaç üniversitede yapılan Test Daf 4 4 4 seviyesinde veya Goethe C1-C2 Zertifikat) (Her üniversitenin kendi kriterleri olduğundan daha önce ilgili bölümün sayfanına bakarak dil şartları hakkında kesin bilgiye sahip olabilirsiniz.) Eğer Almanca dil seviyenizi belirten bir belgeniz yok ise her sene güz dönemi başlamadan önce yapılan DSH sınavına girip geçmeniz gerekmektedir. Bu sınav için kurslar açılmış olup, bu kurslara kesin kayıt yaptıran öğrenciler dil belgesi yükümlülüğünü yerine getirmiş olup, DSH sınavına kadar „Bedingte Zulassung“ (Şartlı Kabul) alırlar. Dil kursuna kayıt için genlde B1/B2 seviye Almanca şart koşulmaktadır. Yukarıda belirtilen şartlar genel şartlar olup, kişiye ve duruma göre değişiklik arz edebilirler.

Almanya Öğrenci (Adayı) Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Almanya öğrenci adayı vizesi için aşağıda belirtilen belgelerin asıllarının ve ikişer adet fotokopilerinin ibrazı gerekmektedir. Vize ücreti 60 Euro’dur ve bu ücret konsolosluğa şahsen ödenir, Euro dışında başka para birimi kabul edilmez. Almanya öğrenci adayı vizesi için gerekli olan belgeler aşağıda sıralanmaktadır:

» Eksiksiz doldurulmuş vize başvuru formu

» Arka fonu beyaz, 3 adet son 6 ayda çekilmiş fotoğraf

» En az 1 yıl geçerli pasaport

» Kabul kağıdı ya da dil kursu (DSH veya muadili bir kurs) süresini kapsayan ve dil kursuna ödenen miktarı gösteren, kesin kayıt belgesi

» En son okuduğunuz okula ait mezuniyet belgesi ya da diplomanız (ÖSYM/YGS Sonuç Belgesi, Lise Diploması, Diploma, Transkript). Eğer hala öğrenci iseniz yeni tarihli öğrenci belgesi, transkript ve Almanca tercümesi (Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş olması gerekli)

» Okul ya da üniversite eğitiminden sonra Türkiye’ye döndüğünüzde çalışacağınıza dair belge ve Almanca eğitiminin iş hayatınızda gerekli olacağını belirten bir yazı

» Ebeveynlerinize ait ikametgah belgesi tercümesiyle birlikte

» Yurtdışında geçerli sağlık sigortası (ilk üç ay için). Daha sonra Almanya’da bulunan sağlık sigortalarına başvurup uygun koşullarda öğrenci sağlık sigortası yaptırabilirsiniz.

» Finansal durum bildirimi. Deutsche Bank`ta 8.040 EUR değerinde bloke hesap (Sperrkonto)

» Konsolosluktan vize başvurusu için en az 2 ay önceden randevu alınmalıdır.

Öğrenci adayı vizesi 6 hafta süreli olup, bu süre zarfında kesin kaydın gerçekleşmesi gerekmektedir. Öğrenci belgenizi kesin kayıttan sonra alarak yabancılar dairesine öğrenci vizesi için başvurmalısınız. Bu vize genelde 6 aylık vize olup her sömestir aktüel öğrenci belgenizle birlikte uzatılır.

Yukarıda belirtilen şartlar genel şartlar olup, kişiye ve duruma göre değişiklik arz edebilirler.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s